До міжнародного дня ромен

Автор: Julian Kondur

Сьогодні ми відзначаємо Міжнародний день циган, святкуємо нашу культуру та спадщину, згадуємо нашу довгу та повну викликів історію, а також розмірковуємо про нинішнє становище рому в різних країнах Європи та за її межами.
В Україні пройшов рік повномасштабного опору, а громадянське суспільство рому робить свій внесок у боротьбу України з державою-агресором. Роми в Україні довели, що ми належимо до того, де живемо. Однак наслідки війни поглибили більшість соціально-економічних проблем, з якими ми стикаємося як маргінальна меншість. Виникли нові виклики, такі як безпрецедентні міграційні потоки, викликані війною, тому становище українських циган у країнах, що приймають, стало черговим випробуванням здатності Європи допомагати найбільш вразливим. Також залишається відкритим питання, чи і якою мірою політика допомоги внутрішньо переміщеним людям охоплюватиме найбільш уразливі групи рому в Україні.
Проте при взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ми переконуємось, що становище ромів є одним із головних пріоритетів на шляху України до її відновлення, а також у контексті зближення з ЄС. Є хороші приклади партнерства між НУО рома та національними інституціями, і я вірю, що тільки разом зміни будуть реалізовані.
Ми маємо все, щоб бути почутим і визнаним рівними членами наших громад.

Автор: Julian Kondur

Поділитися: